Як влаштований принцип роботи кондиціонера?

Сучасне облаштування приміщень не обходиться без установки кондиціонера. Але мало хто знає, що таке абсолютне благо, яке може врятувати в жару будь-яку, навіть найвідчутнішу до високої температури людину, винайшов Уиллис Кэрриер. Винахідник розробив перший у світі кондиціонер повітря для бруклінської друкарні в 1902-му році, а інновацією став принцип контролю вологості і температури повітря.

З ходом часу система удосконалюється і модернізується, а ціна на кондиціонер стає доступніше для усіх, хто бажає оснастити житло або підприємство таким важливим атрибутом комфорту. Попри те, що розбиратися в облаштуванні техніки - це прерогатива фахівців, розуміти принцип роботи пристрою украй бажано і рядовим користувачам. Окрім додаткового розширення кругозору цікавими історичними фактами, обізнаність в тому, як працює те, або інше оснащення дозволить уникнути ряду проблем. Установка кондиціонера - це складний технічний процес і краще його довірити нашим фахівцям, а ось грамотний догляд за ним має величезне значення і залежить, в тому числі і від вас.

Принцип роботи спліт-системи

Сучасні кондиціонери мають зовнішній і внутрішній блоки, що дозволяє здійснити обмін повітряними потоками, охолодження і циркуляцію повітря в кімнаті. Для розуміння роботи системи, розглянемо будову блоків:

1 Заборник повітря. Через нього відбувається висмоктування повітря з приміщення для подальшого охолодження.
2 Блок охолодження. Вступне повітря проходить через охолоджені трубки, в яких випаровується холодоагент.
3 Компресор. Прокачує охолоджуючий елемент по мережі з трубок.
4 Блок відведення тепла. У цій частині кондиціонера відбувається конденсація фреону в рідкий стан, виділяючи і виводячи назовні поглинене раніше тепло.

Щоб детальніше заглибитися в тему і зрозуміти нюанси роботи сучасних спліт-систем, ми детальніше розглянемо особливості кожного блоку. Важливо відзначити, що кожна окремо взята конструкція може мати ті, чи інші модифікації і надбудови, з якими можна буде ознайомитися окремо на сайті виробника або у наших онлайн консультантів.

Моделі відрізняються якістю складових деталей, однак принцип роботи і важливі елементи залишаються більш-менш схожими у всіх. Ми пропонуємо детальніше розглянути зовнішній і внутрішній блоки кондиціонера для кращого розуміння роботи пристрою.

Зовнішній блок

Вже згадана частина кондиціонера включає в себе такі елементи:

1 Вентилятор. Створює необхідні для правильної роботи конденсатора повітряні потоки.
2 Конденсатор. Здійснює охолодження і подальшу конденсацію фреону, переводячи холодоагент з газоподібного в рідкий агрегатний стан.
3 Компресор. Виконує функції стиснення і транспортування холодильного агента по системі.
4 Плата керування. Залежно від типу кондиціонера, схема може перебувати як в зовнішньому (інверторні моделі), так і у внутрішньому (не інверторні моделі) блоці.
5 4 ходовий клапан. Таку деталь можна зустріти в конструкціях реверсивного виду «літо-зима», розрахованих не тільки на охолодження, але і на обігрів приміщень.
6 Штуцерні з'єднання. Є з'єднувальним елементом для мідних труб.
7 Фільтр. Необхідний для захисту обладнання від комах, пилу, плісняви ​​та грибків, пуху та інших дрібних частинок, які можуть вплинути на роботу системи.
8 Захисна кришка. Необхідна для захисту внутрішнього оснащення, а також візуально привабливого зовнішнього вигляду блоку.

Внутрішній блок

Блок, який розміщується всередині приміщення, містить в собі такі деталі:

1 Панель з гратами. Виконує декоративні і захисні функції, має просту систему зняття для технічного обслуговування, на зразок чищення і заміни фільтрів.
2 Фільтр первинного очищення. Це пластикова сітчаста пластина, яка затримує великі частки пилу, пуху та інших забруднюючих поверхні елементів. Даний фільтр необхідно періодично чистити від двох разів на рік і більше, в залежності від ступеня забруднення.
3 Система фільтрів вторинного очищення. Має кілька типів реалізації, в залежності від моделі кондиціонера. Комплект фільтрів глибокого очищення повітря може мати електростатичний, антибактеріальний, вугільний і інші елементи фільтрації.
4 Вентилятор. Цей невигадливий компонент необхідний для забезпечення циркуляції повітряних потоків і обдування випарника. Також вимогливий до регулярних перевірок, щоб уникнути непередбачених і непоправних поломок пристрою.
5 Випарник. Виконує функцію нагріву фреону. Саме тому стабільний обдув необхідний для якісного випаровування холодоагенту.
6 Горизонтальні жалюзі. Забезпечують регулювання потоку повітря за заздалегідь заданими параметрами. Налаштування положення здійснюється за допомогою пульта дистанційного керування.
7 Індикаторна панель. Показує поточний режим використання кондиціонера, виводить всю актуальну інформацію на екранчик. Панель може сигналізувати про збої в роботі пристрою.
8 Вертикальні жалюзі. Таке оснащення є по суті своїй блоком з мікропроцесором.

Якщо ви вибрали не інверторний кондиціонер, то всередині пристрою буде встановлена ​​плата управління. Як і в зовнішньому блоці, у внутрішньому оснащенні присутні штуцерні з'єднання і виконують аналогічну сполучну функцію.

Принцип роботи охолодження і/або обігріву

Незалежно від обраної моделі і бренду кондиціонера, процеси всередині агрегату не змінюються. Такі складові елементи, як випарник, конденсатор і компресор є єдиною замкнутою системою, яка об'єднується за допомогою мідних трубочок. Контур заповнений холодоагентом і маслом, який циркулює всередині труб. Далі відбувається наступний процес:

  • Фреон знаходиться в газоподібному стані і переміщається з випарника в компресор.
  • У компресорі відбувається стиснення газу і підвищення його температури до 90 °С, після чого холодоагент потрапляє в конденсатор.
  • На цьому етапі роботи системи відбувається перетворення газу в рідину за рахунок зниження температури.
  • Далі фреон ще сильніше охолоджується, після того, як пройде через вентиль терморегуляції, і його частина випаровується.
  • Отримана суміш з двох агрегатних станів потрапляє в випарник, де фреон знову набуває газову форму.
  • Тим часом, відбувається забір нагрітого повітря з приміщення і охолодження повітряних потоків, що дозволяє домогтися зниження температури до зазначених користувачем значень.

Якщо кондиціонер працює на обігрів, то всі процеси віддзеркалюються і на виході маємо не зниження, а підвищення температури повітря.

Причини поломок і несправностей в роботі

Найпоширенішою проблемою, з якою може зіткнутися рядовий володар кондиціонера, є витік холодоагенту. Фреон має газоподібну форму і мінімальні витоку через сполучні вузли відбуваються навіть у перевірених та дорогих брендів. Зазвичай, перевірку необхідно проводити раз на кілька років, в залежності від надійності виробника і загальної якості товару.

Однак, ніхто не застрахований від банального браку продукції, або з самого початку не найякіснішого кондиціонера. Тому, якщо ви помітили, що повітря охолоджується недостатньо швидко, або пристрій працює з серйозними збоями, то саме час викликати майстра.

IT-Клімат надає послуги з ремонту і технічного обслуговування профільної техніки за помірною вартістю. Фахівці компанії проведуть весь спектр необхідних заходів і дадуть грамотну консультацію, щодо подальшого догляду за кондиціонером.