Розвінчуємо міфи про кондиціонери

Питання про те, наскільки небезпечні кондиціонери в повсякденному житті для рядового користувача, часто звучать від тих, хто бажає придбати спліт-систему. Занепокоєння можна зрозуміти, однак, не варто панікувати завчасно і тим більше відмовляти собі в задоволенні остудити приміщення жарким літом до приємної температури.

Противники кліматичного обладнання наводять низку «тез», щоб відмовляти людей від покупки кондиціонера, проте, тим самим роблять ведмежу послугу. Можливість регулювання температурного режиму є критично важливою для здоров'я в умовах мегаполісу, тому не варто довіряти недалеким запевненням.

Основні міфи про кондиціонери

№1

Найбільш поширена думка, що повітря буде занадто сухим і холодним, а це призводить до проблем з суглобами, шкірних захворювань і іншим страшним хворобам, які тільки здатні вигадати горе-порадники. Насправді, більшість сучасних спліт-систем має ряд функціональних надбудов:

  • контроль сухості повітря;
  • можливість самостійно налаштовувати температуру в приміщенні;
  • безліч автоматичних функцій, які стежать за оптимальними значеннями;
  • оповіщення, якщо якісь дані не відповідають стандартам безпеки;
  • можливість підключити кондиціонер до мобільного телефону, планшету і комп'ютера при наявності WiFi модуля в агрегаті.

Сучасні системи здатні творити чудеса і піддаються грамотній настройці. Якщо ж клімат передбачає надмірно сухе повітря, то це явно не вина кондиціонера і в таких ситуаціях рекомендується придбати зволожувач повітря.

Також існує міф, що прохолодних потоків повітря ніяк не уникнути і можна серйозно застудити м'язи і знизити імунітет. Однак, профільні фахівці можуть встановити і налаштувати кондиціонер таким чином, щоб повітряні маси ніяк не зачіпали людини на робочому місці або під час сну ще на етапі установки.

№2

Нерідко можна зустріти висловлювання про те, що в пристрої почнуть скупчуватися бактерії і віруси, а також алергени і пил. Тут теж є ряд нюансів:

  • сучасний кондиціонер, навіть в бюджетному сегменті, оснащений якісною системою фільтрації, що запобігає утворенню бактеріальних і пилових скупчень;
  • в документації на будь-яку спліт-систему вказана інформація, щодо гігієнічних заходів з очищення та/або заміні фільтра, а багато магазинів, включаючи наш, додатково проінформує користувачів.

Якщо за пристроєм не доглядати і нехтувати плановим оглядом, то система швидко вийде з ладу і дійсно може стати джерелом неприємних запахів і мікробів. Але потрібно відзначити, що для такого радикального скупчення шкідливих компонентів необхідно просто екстремально халатне ставлення.

№3

Противники побутових кондиціонерів також згадують про космічні рахунки за електрику, що в корені не вірно. Навіть неінверторні моделі зараз мають високі показники енегроеффективності, а працюючі за принципом інверторні кондиціонери значно економлять електроенергію.

Сучасні варіанти спліт-систем створюють комфортну температурну середу, що особливо важливо влітку, коли ймовірність отримати тепловий удар значно зростає. При цьому, кондиціонери нового покоління працюють на обігрів при тих же витратах енергії, що дозволяє техніці бути актуальною і економічною круглий рік.

№4

Можна зустріти обговорення про підвищену концентрацію СО2 в повітрі, так як системи замкнуті і проганяють одне і те ж повітря з приміщення. Як би логічно це не звучало, але багато фахівців рекомендують купити кондиціонер в доповненні до основної системи вентиляції для очищення повітря і забезпечення циркуляції повітряних мас.

Кондиціонери допомагають, якщо початкова вентиляційна система будинку не справляється або виконана недостатньо якісно, ​​через що може з'являтися конденсат, утворюватися острівці цвілі і грибків.

Рекомендації по використанню кліматичної техніки

Багато міфів і легенд, які ходять навколо кондиціонерів або застаріли, або вирішуються відповідальним ставленням до пристрою. Фахівці «IT-Climate» рекомендують такі дії по мінімізації всіх можливих ризиків:

  • перед монтажем попросіть у майстри підібрати оптимальне положення кондиціонера, щоб уникнути переохолодження;
  • вивчайте актуальну інформацію і не соромтеся заглядати в технічну документацію пристрою, де зібрані стислі і корисні поради по експлуатації;
  • проводите регулярне очищення фільтрів;
  • раз на рік організуйте повноцінну діагностику;
  • якщо вам здається, що кондиціонер працює недостатньо ефективно то звернутися до майстра стане хорошим рішенням!

Грамотний підхід, своєчасне інформування і адекватна експлуатація вбережуть вас від помилок щодо кондиціонерів, а сам агрегат прослужить довгі роки.