Оновлення холодоагенту в побутовому кондиціонері

Регулярний огляд побутової спліт-системи призначений для своєчасного виявлення неточностей в роботі, щоб вчасно попередити серйозні поломки і повний вихід з ладу пристрою. Періодична дозаправка фреону є одним з найважливіших етапів для якісної роботи кондиціонера, яку бажано проводити раз в пару років.

Заправка фреоном кондиціонера

Через тривалу роботи без належного обслуговування та уваги, кондиціонер може втратити частину своєї ефективності. Якщо кліматичне обладнання погано справляється з підтриманням заданої температури, саме час звернутися до фахівця.

Коли потрібно бити на сполох?

Слабка продуктивність може бути пов'язана з внутрішніми поломками, пиловим забрудненням і збоєм в електронній складової спліт-системи. Однак, якщо користувач регулярно проводить очистку кондиціонера від пилу і сміття, то найімовірніше, рівень холодоагенту значно знизився.

Дозаправка фреону може знадобитися, якщо:

  • потужність значно знизилася і повітря досягає необхідної температури набагато довше, ніж зазвичай;
  • компресор видає підозрілий гул, що може стати сигналом порушення цілісності трубок, через які холодоагент виходить із системи.

Такого роду проблема вимагає якнайшвидшого втручання. Недостатньо швидке реагування може привести не тільки до підвищених рахунках за електроенергію, але також помітно навантажити електромережу і вивести з ладу агрегат.

Найбільш помітними ознаками протікання фреону є:

  • поява інійного покриття на зовнішній стороні агрегату і на трубках;
  • триваліший період між запуском кондиціонера і стартом його роботи;
  • поява маслянистих слідів на трубках спліт-системи.

Якщо ви помітили такі «симптоми», то необхідно вимкнути кондиціонер з мережі і викликати майстра по ремонту та обслуговуванню кліматичної техніки.

Чи можна зробити заправку самостійно?

Для того, щоб якісно і надовго заправити холодоагент, знадобиться наступний набір інструментів:

  1. балон з фреоном;
  2. манометр;
  3. вакуумний насос;
  4. балон з азотом;
  5. трубки з різьбленням;
  6. електронні ваги;
  7. пара прямих рук. :-)

Останній пункт особливо важливий, так як можна погіршити ситуацію, якщо мати мало досвіду в роботі з подібними процесами. Решту предметів можна купити в спеціалізованих магазинах, якщо потрібного оснащення у вас ще немає.

Перед безпосереднім оновленням, важливо зробити наступні підготовчі маніпуляції:

  1. повністю осушити всі деталі спліт-системи, використовуючи азот або сам фреон (такий метод доступний, при розташуванні відсіку для холодоагенту в передній частині кондиціонера);
  2. провести тест на герметичність за допомогою створення високого тиску;
  3. за допомогою вакуумного насоса прибрати повітря з агрегату.

Коли всі перераховані вище пункти виконані і на етапі перевірки герметичності не виникло проблем, можна приступати до заправки. Є кілька методів дозаправки:

  • Дозаправка за допомогою манометра. Такий варіант підійде, якщо у вас є актуальна інформація про допустимий рівень холодоагенту в конкретної моделі кондиціонера. Така інформація міститься в технічній документації. Вам буде потрібно підключити манометр до спеціального перехідника, який встановлюється між балоном і спліт-системою. Заміряючи тиск, фреон потрібно подавати невеликими порціями.
  • Заправка за допомогою ваг. Метод полягає у зважуванні балона з газом. Такий спосіб підійде, якщо ви повністю видалили старий фреон зі спеціального відсіку спліт-системи. Орієнтуючись на показання ваг, ви зможете бачити, як багато газу перемістилося в кондиціонер.
  • Установка циліндра для заправки. Подібного роду маніпуляції підійдуть за умови, що користувачеві точно відомо, який саме обсяг витоку холодоагенту і скільки його залишилося в агрегаті. Цей варіант не вимагає вакуумного очищення, досить лише вмонтувати в спліт-систему спеціальний циліндр.
  • Температурне вимірювання по перегріву. Мабуть, найскладніший спосіб заправити кондиціонер. Такі методи краще довірити фахівцям.

Заправити кондиціонер фреоном самостійно цілком можливо, але для реалізації знадобиться багато зусиль і технічного оснащення. Якщо ви зіткнулися з дилемою вперше і не горите бажанням купувати оснащення і витрачати на вникання в інструкції час, то простіше звернутися до майстрів.

Професійна допомога від IT-Клімат

Наші фахівці виконують величезний спектр робіт з обслуговування кліматичної техніки в місті Київ і по області, включаючи діагностику та заміну фреону в кондиціонері. Вартість наших послуг цілком лояльна, а якість виконаних робіт підкріплюється гарантією.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг
Код
captcha
Введіть символи, які ви бачите на зображенні.