Опалення будинку без газу і електрики? Твердопаливні котли для автономної опалювальної системи

Для забезпечення стабільного опалення в приватному будинку необхідно скласти грамотний проект, який буде враховувати всі особливості будівлі та задовольняти запити кінцевого споживача. На ринку побутової кліматичної техніки представлена ​​велика кількість моделей, наприклад, газових та електричних котлів, однак, дані варіанти можуть не підійти в таких випадках:

  • нестабільна напруга електромережі;
  • застаріла проводка в будинку;
  • неякісний газ;
  • часті перебої в газо- і електропостачанні;
  • необхідність знизити витрати на оплату комунальних рахунків.

В описаних ситуаціях актуальним рішенням стане купити твердопаливний котел. Ці установки мають більш низьку ціну при високому ККД до 97%, а підтримка їх функціональності на оптимальному рівні не вимагає надмірних фінансових витрат. Проектування опалення в будинку на основі агрегатів працюючих від твердого палива підходить для приватних секторів і селищ з нестабільним електро- і газопостачанням.

Як розробити проект опалення? Загальні фактори і нюанси забудови

Перш, ніж встановлювати опалювальний комплекс, важливо розібратися в ряді важливих аспектів, які спростять інтеграцію обладнання в знання і зведуть до мінімуму втрати тепла. Розробка проекту - це важливий етап для створення комфортного температурного середовища, а також економії ресурсів, з чим відмінно впораються моделі, що працюють на твердому паливі.

Наші інженери надають великий спектр послуг в питаннях грамотного розміщення опалювальних і вентиляційних систем, допомагають вибрати найбільш вигідну пропозицію виходячи із заданих параметрів і побажань клієнта. Якісний проект залежить від багатьох пунктів, про що йтиметься далі.

Загальні чинники

Для підвищення енергоефективності твердопаливних котлів і забезпечення зручного використання техніки на дальній дистанції, є спільні орієнтири, які допоможуть визначитися з оптимальною моделлю ще на етапі підбору:

  • кліматичні умови;
  • рівень інсоляції;
  • архітектура будівлі;
  • географічне розташування;
  • облаштування вентиляції.

Потужність агрегату і його розташування будуть залежати від зовнішнього і внутрішнього середовища в приміщенні. Так, вентиляційна система відіграє величезну роль у формуванні мікроклімату і недостатньо хороша вентиляція може погіршити самопочуття людей і якість роботи котла. Підвищена вологість і недолік сонячного світла також можуть вплинути на процес опалення, наприклад, приводити до псування паливних компонентів.

Добре продумана вентиляційна установка і вдале розташування котельні гарантують майбутньому користувачеві стабільно високу продуктивність опалювальної системи. Цілість дров, вугілля, торфу або пелетів також буде залежати від перерахованих вище пунктів, так як твердопаливні котли менш ефективно працюють з надмірно відвологлими матеріалами.

Нюанси забудови

Неважливо, чи планується модернізація вже готового будинку, або ж будівництво будинку з нуля, придбання котла буде залежати від архітектурних особливостей. На вибір тієї, чи іншої моделі впливають такі параметри забудови:

  • розташування споруди відносно сторін світу;
  • обладнання горища і підвалу утепленням і вентиляцією;
  • тип скління;
  • рівень утеплення стін;
  • якість використовуваних матеріалів будівництва.

Будинки з панорамним склінням вимагають більше потужності при обігріві будинку, так як через вікна проходить велика кількість тепла, що знижує ККД опалювальної системи при підвищенні витрати палива. У таких випадках рекомендується використовувати перевірені часом металопластикові конструкції, які дуже позитивно впливають на енергоефективність кліматичної техніки.

Додаткової уваги потребує облаштування підвального і горищного приміщень, особливо якщо ви проживаєте в місцевості, де підвищена вологість і затяжні холодні сезони. Зміцнення цих просторів і забезпечення вентиляції в кожній з кімнат гарантує зниження теплових втрат і допомагає позбутися від вогкості, утворення грибка і псування майна.

Види твердопаливних котлів

Сучасні твердопаливні котли можна розділити на 4 види, які відрізняються за вартістю, функціональностю і коефіцієнтом корисної дії. Залежно від потреб і можливостей, можна купити такі варіанти:

  • Класичні котли (дров'яні, постійного горіння). Такий вид обладнання виділяє тепло за допомогою простого спалювання паливного компонента без застосування. Вважаються бюджетними варіантами із середнім значенням енергоефективності (до 80%), в основному їх топлять вугіллям і дровами, на сайті компанії «it-climate» ви знайдете моделі виробників «Bosch», «Buderus», «Gorenje», «Roda», «ДТМ» і «Маяк».
  • Котли тривалого горіння. Найбільш затребуваний серед користувачів варіант опалювального обладнання. Має кілька типів конструкцій (класичний: система з багатоходовими водяними теплообмінниками у вигляді полиць; тип верхнього згоряння: вугілля або дрова розпалюються з верхньої сторони і рівномірно), ККД до 87%. На нашому сайті є варіанти виробництва компаній «Marten» і «Tatra» з електронним управлінням.
  • Піролізні котли. Робота полягає в двоетапному спалюванні паливного компонента, де в камері №1 горить паливо, виділяючи піролізний газ, який допалюється в відсіку №2. Утруднення полягає в зайвій вимогливості агрегату до сухого паливного компоненту, що не завжди можливо. При наявності сухих дров і можливості підтримки вологості менше 20%, такі моделі здатні видавати до 90% ККД, в нашому магазині представлені твердопаливні піролізні котли «Atmos».
  • Пелетні котли. Є найбільш автоматизованим пристроєм, який вимагає від користувача лише періодичного завантаження палива раз в 3-5 днів. Пелети, або дрібнофракційне вугілля подається в пальник за допомогою шнека, а електронне наповнення контролює автоподачу, розпал, вентиляцію та гасіння полум'я пальника. Мають високу вартість, проте пропонують користувачеві максимальний коефіцієнт корисної дії до 96%. На сайті представлені моделями компанії «Roda».

Приблизне розуміння конструкційних особливостей і функціоналу допоможуть вибрати відповідний котел. Ви також можете звернутися до наших менеджерів за консультацією.

Як вибрати твердопаливний котел?

Від правильного вибору котла залежить загальний комфорт використання всієї системи опалення. Спираючись на наведені нижче рекомендації, ви зможете скоротити пошуки потрібного обладнання і точно придбаєте гарний пристрій!

  • Вид палива. Перед тим як купити твердопаливний котел, необхідно приблизно знати, чим саме ви будете топити будинок. Залежно від регіону, ціна на паливні витратні матеріали може бути різною, тому краще вибирати найбільш оптимальний по співвідношенню ціна/якість.
  • Вартість котла і комплектуючих. Цінове питання конструкції набагато складніше підбору палива, так як в разі опалювального обладнання первинна економія може погано позначитися на терміні служби і ККД, що неминуче призведе до додаткових витрат у далекій перспективі.
  • Частота завантаження. Даний пункт відноситься до питань комфортного використання, так як далеко не всі користувачі мають можливість завантажувати вугілля або дрова кожні 5-6 годин і жити в котельні. Моделі котлів середнього цінового сегмента і вище мають високий коефіцієнт корисної дії і можуть розподіляти тепло таким чином, щоб «дозаправка» проходила якомога рідше.
  • Вимоги для безперебійного опалення. Для кожного пристрою є свої базові критерії експлуатації, при яких система опалення буде працювати найбільш ефективно. Крім частоти заправки, техніка може бути чутлива до вологості паливного елемента, наявності або відсутності опціональних деталей, положення в приміщенні, і т.д.
  • Продуктивність. Обране устаткування повинно справлятися з повноцінним обігрівом всієї заданої площі в будівлі. Розрахунок необхідної потужності котла повинен базуватися не тільки на значенні загальних м², але також від скління, наявності/відсутності утеплення стін, якості вентиляції.

Знайти ідеальний варіант серед величезної кількості моделей котлів скрутно, особливо, якщо у покупця немає знань про обігрівальній техніці. Твердопаливні установки хороші незалежністю від наявності газопроводу і електромережі, вони в цілому безпечніші і створити під них проект простіше. Але для подальших пошуків потрібно утримувати в голові багато даних і критеріїв, на що далеко не у всіх є час і бажання.

Для підбору найбільш точно відповідного обладнання, IT-Клімат пропонує клієнтам компанії послуги з проектування системи опалення та організації монтажних робіт в Києві і області. Ми також надаємо можливість придбати твердопаливний котел, ціна якого залежить від необхідних параметрів, в будь-якому населеному пункті України, де є відділення транспортної компанії «Нова Пошта».

Режим роботи інтернет-магазину
Пн-Пт : 09-18
Сб: вихідний
Нд: вихідний