Тарифи на електроенергію в 2021 році: як отримати максимальну вигоду в нових умовах

Новина про те, що кабінет міністрів України в кінці минулого року скасовує пільги на перші 100кВт в місяць помітно сколихнула громадськість. Така постанову (№1325) зачіпає всі категорії споживачів електроенергії в країні, а особливо такі групи населення:

  • володарі автономного опалення, що працює від електрики;
  • люди, які проживають на не газифікованих територіях;
  • багатодітні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу;
  • жителі гуртожитків;
  • населення, яке проживає в 30 км зоні від АЕС.

Такий список категорій по-справжньому значний, і вже зараз багато людей задаються питанням, як повернути центральне опалення. У даній статті детальніше розглянемо спосіб економії за допомогою теплових насосів.

5 причин встановити теплові насоси в Україні

З величезного розмаїття кліматичної техніки саме такі установки показують найбільш приємне для користувача співвідношення ефективності і витрат на обслуговування. При питанні як знизити витрати на електроопалення, саме тепловий насос купити вкрай рекомендується багатьма фахівцями в даній області.

Як профільні майстри, так і рядові власники подібних опалювальних комплексів відзначають мінімум 5 достоїнств, на які варто звернути увагу:

1 висока енергетична ефективність;
2 велика різноманітність моделей;
3 можливість монтажу навіть в квартирах;
4 швидка окупність техніки;
5 зниження навантаження на електромережу.

Це далеко не весь список переваг, тому купити тепловий насос - виразно вірне рішення для більш економічного та безпечного автономного опалення.

Види теплових насосів

На даний момент розглянуті опалювальні агрегати користуються великим попитом серед користувачів, які проживають в приватних секторах, однак модифікувати систему опалення подібним чином можна і в багатоквартирних будинках, і в будівлях комерційної спрямованості. Так, наприклад, багато великих супермаркетів України нерідко використовують геотермальні насоси, а на фасадах багатоповерхівок можна зустріти установки типу «повітря-повітря» і «повітря-вода».

Геотермальний тепловий насос

Такі насоси працюють за рахунок отримання тепла з грунту і надають високий коефіцієнт енергоефективності, що дозволяє обігріти великі площі при мінімальних витратах електрики. Незважаючи на високу вартість, таке обладнання швидко окупається і підходить для установки в таких будівлях:

  • приватні котеджі;
  • супермаркети;
  • розважальні центри;
  • школи та університети;
  • медичні установи з великою площею.

Встановити геотермальний насос можна як горизонтально, так і вертикально. Для першого типу монтажу знадобиться наявність від 2 до 5 соток землі, які не можна буде забудовувати або висаджувати на них дерева. Цей метод більш економічний, але вимагає достатньої кількості вільного місця.

Вертикальна установка займає небагато місця, проте буріння досить глибокої свердловини може зажадати істотних фінансових витрат. Такий спосіб підійде для територій з обмеженою присадибною площею, а також місць, які будуть активно забудовуватися і засаджуватись.

Тепловий насос «повітря-повітря»

Дані агрегати за своїм принцоп роботи нагадує роботу кондиціонера, тільки має більш широкий температурний діапазон і націлений, в першу чергу, на прогрів повітряних мас в приміщенні. Така система відмінно допоможе вирішити питання як заощадити на електриці, знизити електроспоживання в квартирі, а також має ряд переваг:

  • найбільш доступна ціна серед інших видів теплових насосів;
  • простий монтаж;
  • можливість використовувати пристрій як кондиціонер.

Варто також відзначити, що купити тепловий насос «повітря-повітря» для облаштування квартири з автономним електричним опаленням - це цілком бюджетний варіант, який швидко окупить себе і знизить витрати на прогрів необхідної площі. Устаткування підходить і для організації якісного контролю температури для супермаркетів, медичних центрів і офісних будівель.

Монтаж теплового насоса схожий на установку спліт-системи: не вимагає великих фінансових витрат на буріння свердловин і підключення агрегату до теплоносія, виконується швидко. Такий варіант допоможе швидко вирішити проблему з тарифікацією електрики і буде ефективний протягом усього терміну експлуатації.

Тепловий насос «повітря-вода»

Такі ТН надають користувачеві до 70% економії на електроенергії, яка витрачається для підтримання здорового кліматичного середовища в будинку або квартирі. Якщо ви до цього замінили центральне опалення на автономне з електричним котлом, то зовсім не обов'язково витрачати час і гроші на те, щоб все замінити. Установка теплового котла типу «повітря-вода» має наступні переваги:

  • можливість монтажу в багатоквартирні будинки;
  • проста інтеграція в уже наявну опалювальну систему;
  • варіативність підбору температурного режиму;
  • низький рівень шуму;
  • забезпечення ГВП.

Купити тепловий насос «повітря-вода» в Києві та інших містах України стане найбільш оптимальним рішенням, зокрема, для жителів багатоповерхових будинків, у яких немає підключення до централізованої системи. Завдяки тому, що в якості теплоносія використовується вода, така установка покриє ще й потребаи в безперебійному доступі до гарячого водопостачання.

Як вибрати відповідний тепловий насос

Будь-яка кліматична техніка вимагає грамотного підходу. Тому, перш ніж купити тепловий насос для приватного будинку або квартири, слід розробити правильний проект. Щоб отримати енергоефективну, безпечну і довговічну установку, слід орієнтуватися на наступні фактори:

  • площа і поверховість будівлі;
  • висота стель;
  • тип скління;
  • якість роботи вентиляції;
  • необхідність наявності ГВС.

Для якісно складеного проекту системи опалення найкраще звернутися до фахівців IT-Climat, які підберуть необхідне обладнання виходячи з усіх технічних характеристик і побажань замовника.