Тепла підлога: основні нюанси, які варто враховувати при виборі та монтажу системи

Більшість жителів багатоквартирних будинків та приватного сектору відзначають погану систему центрального опалення, що змушує звертатися до технічного прогресу в пошуках якісної і при цьому недорогої кліматичної техніки. Зараз купити кондиціонер або обігрівач - це проста і розповсюджена практика щодо поліпшення кліматичної ситуації в будинку.

Особливе місце в сегменті побутового опалювального обладнання займає система теплої підлоги, яка ще недавно була предметом розкоші і достатку, а зараз доступна практично кожному жителю України. Такі методи обігріву приміщень мають ряд своїх переваг і будуть актуальні для дитячих кімнат, санвузла і великих приміщень.

Незважаючи на зовнішню простоту, підбір і подальший монтаж теплої підлоги може виявитися тим ще випробуванням для непідготовленої людини, особливо якщо мова йде про самостійні роботи. Найбільш оптимальним рішенням стане звернутися до профільних майстрів, які проведуть всі необхідні роботи і допоможуть визначитися з найбільш придатною системою, спираючись на початкові параметри.

Що з себе являє тепла підлога?

Тепла підлога є одним з варіантів опалювальної системи, яка використовує в якості обігріву підлогового покриття електричний кабель або гарячу воду. Елементи нагрівання рівномірно укладають в підлогу, а потім заливають бетонною сумішшю, що забезпечує рівномірний прогрів приміщення через підлогове покриття.

Систему можна реалізувати за допомогою відразу декількох теплоносіїв:

  • труби, в яких циркулює гаряча вода;
  • електричний кабель, який підключається до мережі.

Останній варіант може бути виконаний таким чином:

  • Нагрівальний мат. Кабель вже закріплений на сітці заздалегідь і готовий до швидкої укладки. Підійде для реалізації проекту, де контури мають просту геометричну форму.
  • Кабель. Представлений в одно- і двожильних варіантах і стане відмінним вибором для специфічної фігурної укладки.
  • Плівка. Гнучке полімерне полотно, яке обігріває приміщення за рахунок інфрачервоного випромінювання.
  • Карбоновий стрижень. Стрижні з карбону об'єднуються в єдине опалювальне полотно, мають високий термін придатності і як кабельні теплі підлоги, можуть викладатися різними формами і огинати незручні місця.

Крім того, що це приємне доповнення до загального опалювального комплексу, теплі підлоги важливі в таких зонах, як дитячі кімнати і ванні/туалети, забезпечуючи наступні умови:

  • контроль вологості;
  • запобігання утворенню конденсату;
  • профілактика поширення цвілі;
  • захист від переохолодження кінцівок;
  • підвищення комфорту.

Грамотно встановлена ​​система допоможе уникнути підвищеного рівня вологи в повітрі, тому вкрай важливо звертатися до фахівців за профільної консультацією і подальшого монтажу теплої підлоги.

Що потрібно враховувати при виборі теплої підлоги?

Перш ніж купити теплу підлогу, потрібно хоча б трохи розуміти, що з себе представляє така система. Якщо призначення і гідності зрозумілі, то ось на що орієнтуватися при самостійному підборі - це вже зовсім інше питання! На вибір впливають і технічні нюанси, і фінансові можливості, тому бажано спиратися на деякі пункти:

  • вартість;
  • виробник;
  • параметри кімнати;
  • площа підлоги, не заставлена ​​меблями;
  • наявність вікон/дверей/кондиціонерів в приміщенні;
  • тип підлогового покриття;
  • якість комплектуючих.

Якщо з ціною і брендом все зрозуміло, то подальші пункти в списку вимагають деякої технічної вправності і часу на вивчення теми. Далеко не у всіх людей є час, бажання і сили пірнати з головою в нову складну галузь, тому для консультування можна звернутися до менеджерів компанії «IT-Клімат».

Ми підберемо найбільш вдалий варіант по всіх необхідних пунктам, враховуючи побажання замовника і його фінансові можливості. Для жителів міста Київ і області доступні послуги з оцінки приміщення та розробці індивідуального проекту, який буде базуватися на основі результатів огляду кімнати або кімнат.

Основні помилки при установці теплої підлоги

Незважаючи на те, що встановити теплу підлогу можна самостійно, приділивши деякий час на вивчення питання і маючи деякі ремонтні навички, від здійснення помилок ніхто не застрахований. Допущені неточності можуть бути некритичними, проте в разі серйозних невідповідностей, заміна і ремонт можуть коштувати великих грошей.

Навіть якщо ви не плануєте своїми руками займатися теплою підлогою, розуміння базових помилок врятує вас від недобросовісних працівників і також дозволить заощадити. Краще витратити трохи часу на пошуки гарного фахівця, що дає гарантії на надані послуги, ніж потім витрачати нерви і кошти на переробку поганої роботи.

Помилки в монтажі водяної теплої підлоги

Такий тип опалення відмінно підходить для приватних будинків, так як вимагає помітного поглиблення і піднесення підлоги. Недостатнє заглиблення може привести до гіпертермії і швидкого зносу підлогового покриття під впливом температури. Також небажано занадто близько розміщувати труби через імовірність протікання.

Спосіб укладання такої теплої підлоги також має свої показання та рекомендації:

  • якісна теплоізоляція;
  • правильно підібрана відстань між трубами;
  • підтверджена цілісність труб;
  • надійний циркуляційний насос;

Не можна нехтувати і зональним терморегулятором. Неможливість налаштувати параметри температури під поточні потреби значно знижують рівень комфорту. Варто також звернути увагу на кількість регуляторів: мала кількість датчиків сприяє некоректному зчитуванню температурних даних, що призводить до зайвих витрат на нагрів води.

Ігнорування інструкцій та приписів виробника може привести до некоректної експлуатації системи і швидкого зносу теплої підлоги. Також вивчення технічної документації бажано, якщо ви плануєте комбінувати кілька опалювальних приладів. Таким чином можна запобігти передчасні поломки в опаленні, а також вберегти предмети побуту і здоров'я від підвищених температурних значень.

Помилки в установці електричної теплої підлоги

Використання кабелів для опалення найчастіше зустрічається в проектах, націлених на обігрів квартир через простоту виконання і відносній невимогливість такої системи. Однак, навіть в більш простої версії теплої підлоги можна зробити ряд неприємних помилок:

1 неякісне укладання теплоносія;
2 пошкодження кабелю, заломи на матах;
3 неправильний інтервал між витками кабелю;
4 вибір неправильної потужності;
5 розміщення кабелів в місцях, де буде встановлено ​​меблі;
6 невідповідний терморегулятор і неякісний монтаж;
7 ігнорування особливостей підлогового покриття;
8 неправильно підібраний температурний датчик і помилки монтажу.

Так, рекомендується детально перевіряти якість кабелю і уникати пошкоджень, щоб система працювала як можна довше, а рекомендований інтервал витка дорівнює 7см. Нехтувати датчиком температури і регуляторами також не слід, грамотний підбір і коректне поводження деталей дозволить економити електроенергію.

Неправильна потужність може привести або до нестачі обігріву, або ж до псування підлогового покриття. Це особливо важливо, якщо ви вибрали ламінат або паркет для облаштування кімнати, в якій бажаєте розмістити теплу підлогу. Фахівці можуть прорахувати необхідну потужність, орієнтуючись на задані параметри.

І, нарешті, обговоримо розміщення кабелів в мебльованої зоні. Важливо, щоб на теплу підлогу не створювалось додаткове навантаження, а також випаровування не псували меблі. В кінцевому підсумку, пари клею і з'єднань вкрай небажані для повсякденного контакту і можуть бути небезпечні для здоров'я.

Як встановити теплу підлогу без проблем?

Найважливіший етап монтажу теплої підлоги - це консультація у профільних фахівців, які допоможуть з оформленням проекту, дадуть експертну консультацію. Довіривши роботу професіоналам ви доб'єтеся прекрасних результатів і довго зможете насолоджуватися теплом і затишком не переживаючи про передчасні поломки.

Вибрати необхідні комплектуючі хорошої якості, а також сучасні прилади і датчики ви можете на нашому сайті «IT-Climate». Ми пропонуємо нашим клієнтам великий асортимент продукції і високу якість консультацій. Які допоможуть вам знайти найбільш підходящу пропозицію.

Режим роботи інтернет-магазину
Пн-Пт : 09-18
Сб: вихідний
Нд: вихідний