Причини виникнення конденсату на вікнах і методики усунення проблеми

Переважна більшість людей, незалежно від кліматичних умов проживання, стикалися з проблемою появи конденсату на вікнах житлових та/або комерційних приміщень. Звичайно, позбавитися від утворення такої неприємної вогкості цілком можливо, однак до такої справи потрібно підійти грунтовно і розібратися в причинах.

Наслідки несвоєчасного усунення конденсату на вікнах

Крім втрати естетичного зовнішнього вигляду віконної рами, підвищена вологість може привести до таких несприятливих факторів, як:

  • утворенню в приміщенні цвілі або грибків, що створює потенційно небезпечне середовище для мешканців будинку або квартири;
  • погіршення функціонального призначення вікон, приводячи до швидкого виходу з ладу віконної рами і склопакета;
  • підвищена вогкість в приміщенні призводить до затримки бактерій і вірусів.

Всі ці фактори неприємні і можуть завдати шкоди не тільки бюджету на заміну вікна, але також істотно зіпсувати здоров'я!

Розберемо 5 найбільш поширених чинників, які призводять до утворення конденсату на вікнах.

Причина №1: розгерметизація вікна

Найчастіше, такий тип проблемних випадків відбувається з дерев'яними віконними рамами, проте сучасні пластикові склопакети не застраховані від проблем з розгерметизацією.

Особливо сильно саме ця причина помітна в прохолодну сиру погоду і взимку, коли холодні потоки повітря потрапляють в прогріте приміщення і викликають запотівання. Знайти місце розгерметизації можна взимку завдяки утворенню невеликої крижаної кірки.

Але якщо у вас немає часу чекати до зимового сезону і проблема конденсату турбує вас в більш теплу пору року, то можна зробити наступні заходи:

1 металопластикові вікна, де скло стикається з рамою необхідно промазати хорошим герметиком, який підійде для використання на пластикові конструкції;
2 для старих дерев'яних вікон буде досить обробити стики ущільнювачем, спеціально призначеного для використання в умовах підвищеної вологості.

Якщо запотівання утворюється тільки зовні, то не варто турбуватися. Таке явище свідчить про значну якость віконної конструкції.

Причина №2: погана вентиляція в приміщенні

Нерідко утворення вогкості на вікнах може свідчити про погану вентиляцію в кімнаті. Це особливо стосується таких приміщень, як:

  • кухня;
  • санвузол;
  • кімнати з великою кількістю квітів;
  • простори, схильні до частого вологого прибирання;
  • приміщення, в яких збирається велика кількість людей.

Це невеликий список прикладів, але загальний параметр, на який потрібно звернути увагу - це присутність вологи. Для таких умов просто необхідна якісна система вентиляції, або рекуператори, які забезпечать приплив сухого повітря.

Для вирішення описаної причини можна застосувати наступні заходи:

1 перевірка вентиляційних систем на працездатність, у чому може допомогти запальничка. При робочій вентиляції, вогник відхилиться до грат;
2 якщо житло обладнано пластиковими вікнами, то часте провітрювання, або установка клапана для свіжого повітря може допомогти;
3 якщо проблема з утворенням конденсату відбувається під час приготування їжі, то в кухню необхідно поставити витяжку, що не тільки вирішить обговорювану тему, але також усуне всі запахи, що з'являються в такому типі приміщень.

Причина №3: ​​погано обладнані укоси

Конденсат на металопластикових вікнах може бути викликаний погано оформленими схилами. Такий варіант не можна знімати з рахунків, особливо, якщо всі вищеописані пункти усунені/не є актуальними. У таких випадках може допомогти тільки заміна неякісно встановлених укосів.

З цією процедурою можна впоратися самостійно, однак, найкращим рішенням буде звернутися до фахівця, або вивчити більш детальне керівництво на профільних сайтах і YouTube каналах. Особливо така підготовка знадобиться, якщо потрібно буде демонтувати укоси, які виконані з гіпсокартону.

Причина №4: широкі підвіконня

Даний пункт здається найменш очевидним під час вирішення проблеми появи конденсату на вікнах. І, тим не менше, практично в будь-якому приміщенні під вікна завжди монтують систему опалення. Це зв'язано з тим що:

  • тепле повітря створює завісу, що блокує проникнення холоду в кімнату;
  • радіатори обігрівають скло, що виключає причини появи конденсату (за умови, що всі перераховані вище причини не мають актуальності).

Якщо перекрити батарею надто широким підвіконням і шторою з щільної тканини, то таке поєднання зовнішніх чинників буде помітно заважати теплому повітрю обігрівати вікно! Скло переохолоджуватиметься і на них утворюються крапельки вологи.

Найбільш простий варіант в даному випадку - це замінити підвіконня. Однак, є і ще один спосіб, який трохи складніше в реалізації, проте, буде не таким фінансово витратним в реалізації. Ми говоримо про встановлення спеціальних решіток.

Спершу необхідно вибрати решітки, які найбільше підходять під загальний дизайн інтер'єру і зовнішній вигляд/параметри самого підвіконня. Зрештою, нам необхідно повноцінне і функціональне рішення виниклих труднощів, а не тимчасова латочка.

Далі потрібно зробити розмітку на підвіконні, ідентичну параметрам решітки, вирізати отвори згідно з кресленнями та встановити нашу надбудову. Завдяки таким нехитрим маніпуляціям можна домогтися гарної циркуляції нагрітого повітря, що допоможе в усуненні проблеми з запітнілими вікнами.

Причина №5: велика кількість кімнатних рослин

Ми вже згадували раніше, що наявність невеликих домашніх квітників може стати причиною виникнення зайвої вологи. Через необхідність частого поливу і самої природи рослин, які самі по собі виробляють вологу, квіткові горщики на підвіконні можуть стати реальною причиною виникнення парникового ефекту.

Не варто викидати домашніх улюбленців через це, однак важливо буде обладнати для маленького саду інше місце, або залишити на підвіконні лише пристосовані до частого провітрювання зразки.

Висновки

Найбільш актуальні причини виникнення конденсату на вікнах можна вирішити самостійно, без залучення сторонніх фахівців. Однак, якщо утворення вологи - це періодичний процес, який раз по раз турбує вас і вашу родину, то потрібно терміново вживати рішучих заходів! Адже безпека мешканців будинку не повинна наражатися на небезпеку, а вікна повинні служити довго і на совість.

Режим роботи інтернет-магазину
Пн-Пт : 09-18
Сб: вихідний
Нд: вихідний