Вентиляція для каркасного будинку

Серед приватних новобудов останнім часом з'являється дедалі більше каркасних будинків. Це цілком очікувано, адже така технологія дозволяє поєднувати розумні фінансові витрати з великою енергоефективністю та надійністю. При цьому, як і будь-яка незвична технологія, каркасні будинки ставлять перед власниками низку питань, зокрема на тему правильної організації вентиляції.

Затребуваність вентиляції у каркасних будинках

Незалежно від технології будівництва, добре організована система вентиляції потрібна для будь-якого будинку, включаючи каркасні варіанти. Сукупний досвід власників каркасних будинків беззастережно виставляє повністю неспроможним міф про будь-які переваги «природної» вентиляції перед надійною герметизацією стін вікон та дверей з повітрообміном по професійно прокладеним каналам.

Втім, як і будь-які міфи, ідея «дихаючого» каркасного будинку виявилася напрочуд живучою, внаслідок чого десятками будуються будинки, які врешті-решт є банально некомфортними для постійного проживання. Згодом усім таким спорудам знадобиться облаштування вентиляції для каркасного будинку, щоб почати відповідати очікуванням власників.

Загалом, у сучасних каркасних будинках природна вентиляція взагалі досить рідко виходить хоча б умовно робочою. Така ситуація має дві ключові причини:

  • Основні завдання матеріалів, що використовуються в цивільному будівництві, вже кілька десятків років поступово зміщуються з міцності у бік максимальної теплоізоляції, що забезпечує значну економію як у холод, так і в спеку. Відповідно, це завдання практично несумісне з ідеєю природної вентиляції.
  • Аналогічна ситуація зараз відбувається і з такими класичними «джерелами» свіжого повітря, як вікна та двері – сучасні матеріали металопластикових вікон та надійні ущільнювальні матеріали дверей не залишають шансів природному припливу повітря.

Якщо все ж таки вдається побудувати «дихаючий» каркасний будинок, подальша його експлуатація виявляється суцільною проблемою.

Які проблеми приносить негерметичний будинок?

Під «диханням» будинку зазвичай мають на увазі наявність у стінах щілин, що забезпечують надходження зовнішнього повітря до приміщення. Чи може це бути корисним лише в тому випадку, якщо повністю ігнорувати всі негативні наслідки спорудження «щілини»:

  • Значні втрати енергії. Стабільне зростання цін на енергоносії не залишає варіантів основного спрямування зусиль при будівництві будинків — лише забезпечення максимальної енергоефективності. При цьому відсутність герметичності біля стін, вікон і дверей гарантовано збільшить витрати на зимовий обігрів і літнє охолодження мінімум на чверть, а в особливо запущених випадках і більше.
  • Недостатній повітрообмін. Як зробити, щоб «дихаючий» будинок давав відповідне санітарним нормам кількість свіжого повітря? Мабуть, вибити у ньому вікно, оскільки інших реальних способів забезпечити пасивну подачу необхідного обсягу повітря немає.
  • Підвищення вологості та пов'язані з ним ризики. Без грамотного контролю припливу та відведення повітря, в приміщенні може почати накопичуватися вологість, що є ідеальною підмогою для розвитку грибка та цвілі. У такій ситуації неприємні затхлі запахи виявляться найменшою з проблем, адже проживання в такому будинку загрожує небезпечними захворюваннями органів дихання.

Небезпеки зворотного підходу

Побоювання щодо повністю герметичних будинків, як іншої крайності, також виникли не так на порожньому місці. Перші енергетичні кризи другої половини минулого століття спричинили перелом у підході до будівництва житлових будинків, давши максимальний пріоритет теплоізоляції. При цьому відсутність комплексного підходу і зосередженість на одному завданні призвели до появи нових, раніше не актуальних проблем.

Ідеальна герметичність, звичайно, допомогла значно знизити витрати на обігрів та охолодження, але відсутність правильного повітрообміну відразу стала призводити до накопичення вологості. Як результат — повітря в будинку швидко ставало не надто корисним для дихання, а цвіль починала розвиватися у всіх кімнатах.

Чи є можливість обходитися без цих крайнощів? Звичайно! Тим більше, що сучасний підхід цілком дозволяє поєднувати енергоефективність з необхідною якістю вентиляції, причому не лише на рівні дорогих промислових систем, а й у разі доступних варіантів вентиляції для каркасного будинку. Професійні системи вентиляції допоможуть вам отримати свіже повітря в будинку, попутно захищаючи від вуличних бруду та пилу, характерних для «природного» припливу, а також стануть головним інструментом протидії грибку та цвілі.

Найкраща вентиляція для каркасного будинку

Залежно від площі будинку та наявного бюджету, зазвичай виділяють три найбільш затребувані варіанти для організації вентиляції в каркасних будинках: припливно-витяжні пристрої (ПВУ), бризери та рекуператори. Нижче ми докладно розглянемо можливості та застосування кожного з цих варіантів.

ПВУ вентиляція для каркасного будинку

Саме припливно-витяжні пристрої дозволяють забезпечити комплексний підхід до правильного повітрообміну, особливо, якщо вони були передбачені ще на етапі будівництва будинку. Така система дає можливість на базі одного вузла забезпечувати по всьому будинку вентиляцію, очищення вуличного повітря, контроль вологості та температури з рекуперацією для максимальної економічності.

Ціна ПВУ для каркасного будинку залежатиме, перш за все, від площі, що обслуговується, яка і визначить необхідну продуктивність пристрою. Також відчутний вплив на вартість нададуть виробник і доступна функціональність. У будь-якому випадку, використовуючи ПВУ ви отримаєте такі значущі переваги:

  • Гарантований рівень повітрообміну без необхідності відчиняти вікна або двері;
  • Повноцінне відведення «старого» повітря;
  • Максимум ефективності, незалежно від погоди та пори року;
  • Зручне настроювання та керування, в тому числі і з використанням мобільних додатків;
  • Можливість додаткової установки спеціальних датчиків (метан, СО2) та систем фільтрації.

При цьому, варто враховувати й деякі обмеження застосування подібних систем - відносно великі розміри головного блоку, додатковий простір під повітропроводи та складності установки у вже збудованих будинках.

Побутові рекуператори

На відміну від масштабних ПВУ, такі системи мають компактні розміри, підтримуючи при цьому більшість необхідних функцій своїх «старших братів». Зараз побутові рекуператори вважаються одним з найвигідніших варіантів у випадку відносно невеликих площ або за умови встановлення вже повністю готового будинку. Все це виявляється можливим завдяки наступному набору основних переваг:

  • Економія по опаленню за рахунок рекуперації тепла від потоку повітря, що відводиться, до припливного. Для рекуператорів, розрахованих на обсяг приміщення близько 50 кубометрів, така економія може досягати 100 кВт-год на місяць.
  • Простий монтаж. На відміну від повноцінних ПВУ, установка побутового рекуператора вимагає мінімум часу як на безпосередній монтаж, так і на первинне налаштування.
  • Доступна ціна. Недорогий рекуператор буде найбюджетнішим із запропонованих зараз варіантів.

Недоліків такого типу обладнання практично немає, за винятком обмеженої продуктивності. Відповідно, якщо у випадку великого будинку ви не хочете встановлювати масштабну ПВУ, доведеться купити кілька звичайних рекуператорів.

Бризери

Використання бризерів у каркасному будинку може бути найбільш привабливим варіантом, коли ще на етапі будівництва було закладено пасивну витяжну вентиляцію. У цьому випадку замість випадкових джерел для припливу повітря можна використовувати бризери, встановлені в найбільш сприятливих місцях.

Працюючи як примусова припливна вентиляція, бризер вирішує ще й інші завдання, такі як очищення, підігрів і знезараження повітря, роблячи перебування в будинку максимально комфортним і безпечним. При цьому по простоті установки такі пристрої перевершують навіть описані вище побутові рекуператори, оскільки вимагають меншого діаметра отвору в стіні.

Серед численних переваг бризерів можна виділити такі:

  • Невеликі розміри. Відсутність необхідності рекуперувати тепло дозволяє обходитися невеликими розмірами.
  • Просте встановлення. Менший діаметр отвору має на увазі менші обсяги монтажних робіт.
  • Велика відносна продуктивність. Можна розраховувати на значний обсяг приміщення, яке обслуговує один пристрій.
  • Низька шумність роботи. Це пояснюється як сучасними комплектуючими, так і щадними режимами роботи у зв'язці з пасивною витяжкою.
  • Наявність функції попереднього нагрівання. Особливо корисно взимку, оскільки дозволяє забезпечувати провітрювання без різкої зміни температури у приміщенні.
  • Можливість застосування різних фільтрів, аж до максимально тонкого очищення повітря. Особливо важливо для великих міст та будинків, в яких живуть алергіки.

Основний недолік бризерів у порівнянні з іншими варіантами - відсутність функції рекуперації, що робить його не найекономнішим за підсумком типом вентиляції.

Режим роботи інтернет-магазину
Пн-Пт : 09-18
Сб: вихідний
Нд: вихідний